sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Sisuskalut karrella

Onko sinulla joskus ollut vatsanväänteitä, närästystä tai muuten tukala ja tukkoinen olo lomaherkutteluiden jälkeen? Vapaalla tulee usein herkuteltua hiukan eri tavalla kuin arkena. Nautiskelu, grillailu ja rennosti syöminen kuuluu varmasti moneen lomaan eikä siinä ole mitään pahaa. Tämä meno ei vaan saa jatkua loputtomasti tai ainakin vatsavaivaiselle tulee totisia hankaluuksia. 

Luulisin, että monilla on jonkinlaisia vatsavaivoja etenkin reissussa. Siksi ajattelin avata sanallista arkkuani tästä hyvin henkilökohtaisesta  asiasta. Minulla on ollut ongelmia vatsani kanssa pienestä pitäen. Se on ärsyttävän herkkä ja oikuttelevainen kotiloissakin, joten tiesin odottaa ongelmia reissun aikana. Kaiken maailman tutkimukset on vuosien varrella tehty ja mitään äääärimmäisen hitaan ja ärtyneen suolen oireyhtymää kummallisempaa diagnoosia en ole koskaan saanut. "Se nyt vaan on herkkä" tokaisi yksi lääkäri. Suurin osa jankkaa vuodesta toiseen samaa mantraa "syö vielä lisää kuituja, liiku enemmän, juo ainakin kolme litraa vettä päivässä"... Voin vannoa ja vaakuuttaa, on kokeiltu, ei auta!!!
Vietnamese steamed spring rolls. So yummy!!
Tähän asti pärjäsin tien päällä ilman mitään kovin dramaattisia selkkauksia. Tietenkin on ollut normaalia harmillista taistelua, jota seuraa aina kun syön normaalista poikkeavasti, istun pitkiä aikoja, vessa ei ole aina hollilla jne. Viiden reissukuukauden jälkeen vatsani ilmoitti *poks*, nyt tämä touhu riitti. Vaikka olemme koittaneet syödä kohtuu terveellisesti, ruodussa pysyminen ja minulle sopivalla tavalla syöminen ei vaan ole tien päällä onnistunut tai jaksanut kiinnostaa. 

Olimme Singaporessa, kun jouduimme harkitsemaan päivystykseen lähtemistä aivan hirveiden vatsatuskieni takia. Ensin oksensin, sitten pyörin tuskanhiessä pystymättä olemaan missään asennossa. Vatsa oli kuin pallo ja tuntui kuin sisuskalut olisivat korventuneet mössöksi. Ja usko tai älä tiedän, ettei kyseessä ollut ruokamyrkytys tms. Jos olet joskus saanut esim. sienistä tai tulisesta (valkosipulisesta) ruoasta järkyttäviä vatsakouristuksia, saatat ymmärtää miltä minusta tuntui. Kipu on todella kova. Koska olen kärsinyt vatsavaivoista koko ikääni, jaksoin uskoa, ettei kyseessä ole mitään vakavampaa. Olen vain syönyt liian mausteisia ja tulisia ruokia, liikaa sipulia, kaalia, kevätkääryleitä, paistettua riisiä ja nuudeleita aamupalaksi (yäk)...

Parin päivän mehu- ja keittopaasto alkoi lopulta auttaa ja vatsa rauhottui hiukan. Henkiseksi tueksi söin apteekista vatsahappoja neutraloivia ja vatsanlimakalvoja suojaavia lääkkeitä, vaikkei minua närästänytkään. Ne kovettavat vatsaa lisää, mikä on sekin huono juttu, mutta jotain oli silti pakko kokeilla. Niitä on lääkärikin joskus määrännyt vastaavassa tilanteessa. 

Typeryyksissäni en oppinut ensi laakista ja jokusen päivän jälkeen Hanoissa sama meinasi toistua. Ensin huonon olon aiheutti pelkkä tyhjään mahaan juotu päiväkahvi. Se ihan kuin juuttui kurkkuun ja alkoi oksettaa. Lopullinen niitti oli mausteinen illallinen. Taas oksennettiin. Montako kertaa sitä päätä pitää hakata seinään että uskoo?  

Olen aina tykännyt syödä monipuolisesti ja kokeillut rohkeasti kaiken maailman uusia keitoksia. Hyvä ruoka kuuluu monella tavalla niin arkeemme kuin matkailuunkin. Moni matkakohdekin valikoituu listallemme nimenomaan mielenkiintoisen ruokakulttuurinsa takia. Siksi minulle on kova paikka, kun joutuu jättämään joitakin niin useita asioita syömättä. Ei tämä toivottavasti ihan sitä tarkoita, että joudun loppureissun hissuttelemaan pho-keittolinjalla (luojan kiitos se on parhaimmillaan niiiin maukasta) tai riisin voimalla... Paljon paljon tarkempi on kuitenkin oltava sen suhteen mitä syö. Tämä on niin TURHAUTTAVAA! 

Marmatuksestani huolimatta täällä kaikki kuitenkin ihan hyvin. Valitettavasti nämä vatsavaivat ovat tuttua huttua ja tiedän kyllä mikä auttaa. Heikki onneksi voi yhtä hyvin kuin aina ennenkin, pystyy syömään kaikkea ja saa hyvissä voimin hoitaa minua jos tarve vaatii. :)

Tein teille listan ruoka-aineista joita minun pitäisi karttaa, jotta ymmärrätte miten isosta hommasta on kyse. Suuri osa mainituista aineista kuuluu niin sanottuun FODMAP-ryhmään eli hitaasti liukeneviin hiilihydraatteihin. Asiasta voi lukea netistä monesta luotettavasta lähteestä kuten esim. täältä.


  • palkokasvit, linssit, herneet, myös soija
  • sipulikasvit (minulla erityisesti valkosipuli ja muutkin sipulit raakana)
  • jotkut kaalit (erityisen pahoja raakana)
  • punajuuri, parsa, artisokka
  • makeutusaineet (ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltitolia jne.) ja kaikki niitä sisältävät tuotteet kuten purukumi, proteiinipatukat, pastillit, karamellit, kevyt limsat jne.
  • kivelliset hedelmät (luumu, nektariini, persikka, 
  • omena, päärynä, mango, vesimelooni, viinirypäle, kirsikka
  • hunaja
  • kuivatut hedelmät erityisesti rusinat
  • vehnä, ruis, ohra, huom! myös leseet on nou-nou
  • sienet 
  • maapähkinät, cashew-pähkinät
  • ns. "terveysjogurtit" joihin lisätty kuitua kuten inuliinia
  • joillakin oireita aiheuttavat laktoosia sisältävät tuotteet
  • lisäksi kahvi ja hiilihapolliset juomat voivat aiheuttaa joillekin (kuten minulle) vatsavaivoja, vaikka eivät FODMAP-hiilidydraatteja sisälläkään
  • sama juttu on tulisien, mausteisien ja rasvasien ruokien ja ähkyyn syömisen suhteen
  • monilla myös hiiva ja liika sokeri pahentavat oloa
Täytyy muistaa, ettei tämä vaiva mikään pähkinäallergia ole. Orjallisesti ruoka-aineita ei tietenkään tarvitse välttää, mutta etenkin kumuloituneet polulta harjahdukset huomaa valitettavasti usein pinkeänä, jumahtaneena ja kipeänä vatsana, päänsärkynä, oksetuksena sekä yleisenä huonona olona. Olen todella kateellinen niille, jotka voivat syödä mitä tahansa ihan ongelmia ja käydä asiaa sen kummemmin ajattelematta vessassa joka päivä oli tilanne mikä tahansa. Niitä ihmisiä tämä koko juttu ei varmaan voisi vähempää kiinnostaa. Joku saattaa jopa pitää asian vatvomista liioitteluna, mutta ei se haittaa. Ne jotka tietävät millaista tämän tyyppisen vaivan kanssa taistelu joka ikinen päivä on, ymmärtävät kyllä mistä puhun.

7 kommenttia:

  1. Valitettavasti asia on lähipiirini kautta tullut tutuks. Tiedän kuinka hallitsevasta ja ikävästä vaivasta on kyse. Pahinta on juuri se ettei se ole allergista, jolloin oireet olisi usein vältettävissä, vaan oireiden ilmentymisessä ei tunnu olevan välillä mitään logiikkaa. Toivottavasti olo paranee pian. Voimia! -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myötäelämisestä Anne! Tiedän että sinä jos joku ymmärrät, miten turhauttavan hallitseva ja kurja juttu tämännöinen on.

      Eikä hätää, nyt oloni on jo parempi. Pitää vain olla hyvin varovainen mitä syön. :/

      Poista
  2. Ah ja voi, suuret sympatiahalit! Ja teetä tarjoaisin kans, jos voisin (ja kunhan sei oloa pahentais..). Vaikka sitä ite on melkonen peltivatsa, kyllä sen tietää että kaikki vääntelyt on niin kurjia ja lamaannuttavia kun ne kohdalle sattuu. Ja varsinkin jos meinaa olla kroonista..!
    Toivottavasti vatsaystävällistä ja maukasta evästä löytyy loppureissulle riittävästi!
    -Maria :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamomillatee maistuisi, kiitos! :D Eiköhän täällä Kaakkois-Aasiassa maukkaissa pöperöissä pysy.

      Poista
  3. Voi itku. Vatsavaivat on niin persiistä :( Oonki monesti miettiny, että miten pärjäät vaateliaan vatsasi kanssa siellä. Hyvä, jos olo helpottunut ja toivotaan, että tila säilyy reissun loppuun saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on! Tiiäthän siekii. :( Nöyränä tyttönä oon nyt jättänyt tuliset ja liian mausteiset ruoat syömättä, nypin pois chilejä ja sipuleita (vaikka inhoan semmoista ruoan sörkkimistä) jne. Silleen oon saanut homman taas joten kuten haltuun.

      Poista
  4. Auts!
    Tiedän tunteen, vaikka en siihen onneksi usein itse törmääkään. Viimeksi 50v juhlilla kesällä, kun tuli kylmä hiki vatsanväännöstä ja oli mentävä välillä levolle. Synttärisankarin vaimo luuli etten vaan viihdy ja tokaisi 'Ei täällä ole pakko olla, jos ei halua.' :D

    VastaaPoista